Skip to content
Svenska
Alla artiklar

Einride i förarsätet: Elektrifierar Abu Dhabis vägfrakt med pionjärpartnerskap!

Sverige och Förenade Arabemiraten går hand i hand för att främja bilateralt samarbete genom en nyligen ingången lastbilsaffär i Abu Dhabi. En överenskommelse har inletts mellan Förenade Arabemiraten och det svenska teknologiföretaget Einride för att bidra till att bygga den elektrifierade vägfraktinfrastrukturen inom Falcon Rise Grid-projektet i Abu Dhabi. Detta partnerskap förväntas inte bara modernisera fraktsektorn utan också öppna dörrar för ytterligare handelsmöjligheter mellan de två nationerna.

Einride planerar att implementera imponerande 1 000 elektriska tunga lastbilar och 100 autonoma fordon över Abu Dhabi och Al Ain, samtidigt som de etablerar laddningsinfrastruktur för att stödja den elektrifierade flottan. Denna betydande affär, undertecknad förra månaden med det Integrerade Transportcentret och dess moderbolag Abu Dhabi Department of Municipalities and Transport, är en kritisk del av målet att minska koldioxidutsläppen från vägtransportsektorn i emiratet med 30 procent fram till 2030.

Robert Ziegler, general manager för EMEA hos Einride, betonade att partnerskapet med Abu Dhabi kommer att stödja deras långsiktiga vision för elektrifiering inom regionen och hjälpa till att forma incitament och policy. Einride, grundat 2016, har redan positionerat sig som en pionjär inom autonom elektrisk transport och har fått godkännande att operera på allmänna vägar i både Sverige och USA.

 

Einride-Abu-Dhabi.jpg-1

Foto: På bilden syns Einrides Robert Ziegler till vänster och Abdulla Al Marzouqi från Abu Dhabis Integrerade Transportcenter i mitten vid underskrivningen av det nya avtalet.


Massoud Biouki, handelskommissionär för Sverige till Förenade Arabemiraten, ser Einride/Abu Dhabi-affären som en positiv signal för det ökande investerings- och samarbetsklimatet mellan länderna. Han noterar att intresset bland svenska företag att etablera sig i Förenade Arabemiraten och Mellanösternregionen har ökat avsevärt.

Svenska exportörer har sett en imponerande ökning, uppgående till 870 miljoner dollar under 2022, vilket är en ökning med 27 procent jämfört med året innan. Trots detta påpekar en undersökning från förra året av Business Sweden en betydande handelsobalans, med svenska importbelopp från Förenade Arabemiraten som förblir relativt små vid cirka 100 miljoner dollar.

Biouki identifierar transport, IT och energi som nyckelsektorer för att driva handelstillväxten mellan de två länderna och påpekar att flera samarbetsavtal redan har ingåtts om områden som små och medelstora företag, forskning och utveckling, miljöteknik och innovation.

Det nyligen undertecknade avtalet mellan Sveriges Saab och Förenade Arabemiratens försvarsministerium för in-service support för Saabs GlobalEye luftburna varningssystem och kontrollsystem för 190 miljoner dollar illustrerar också den ökande bindningen mellan de två nationerna inom högteknologisk sektor.

Den pågående utvecklingen av Falcon Rise Grid-projektet, som kommer att sträcka sig över 550 km och inkludera 2 000 elektriska lastbilar, 200 autonoma lastbilar och åtta laddningsstationer, markerar en milstolpe i övergången till hållbar vägtransport i regionen. Einride och Abu Dhabi går därmed i spetsen för denna nyskapande och framåtblickande satsning.

 

Källa: Arabian Gulf Busniess Insights (AGBI)